Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 Archívum

Klimt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2010.12.01.

A 2010-11-es tanév 1. félévében az Alapfok 6. évfolyamos tanulói műhelygyakorlat órákon a szecesszió művészetéhez kapcsolódó feladatokat kaptak: üvegablakot festettek, utca-, és házszámtáblát terveztek, és a félévi vizsgafeladatuk is ehhez a művészeti irányzathoz kapcsolódik. Szerencsés összeesés, hogy a Szépművészeti Múzeum aktuális időszaki kiállításán éppen a bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásai láthatóak. 

A mintegy kétszáz műalkotást, nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat bemutató tárlat törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz-és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészültek ki.

 

A kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásai is megtekinthetőek: részben a Secession tagjainak, részben pedig azoknak a külföldi kortárs művészeknek a munkái, akik egykor nagy hatást gyakoroltak bécsi kollégáikra.

A tíz 6. évfolyamos művészetis tanuló Turóczi Zoltánné, Klári néni javaslatára úgy határozott, hogy eredetiben is szeretnének szecessziós alkotásokat látni. A múzeumlátogatás napjának a november 27-ét, szombatot választották.
 

Bojtos Rita beszámolója:

A péntek éjszaka lehullott hó miatt 40 perc késéssel, izgalmas vonatozás után, érkeztünk meg fővárosunkba, Budapestre. Igyekeztünk, hogy a késés ellenére időben a múzeumba érjünk, hisz az előre megbeszélt tárlatvezetésről nem szeretünk volna lemaradni. Czakó Veronika múzeumpedagógus kalauzolásával indultunk művészeti kalandtúrára a szecessziós alkotások közé. Sok érdekes információt hallottunk a szecesszió kezdeteiről, kialakulásáról, legfőbb célkitűzéseiről, jellegzetes motívumairól.

 

Láthattunk szecessziós újságot, naptárlapokat, plakátokat, gyönyörű grafikákat, vázlatrajzokat, és természetesen festményeket is. Néhány előtt hosszasabban időztünk, és mi is elmondhattuk érzéseinket, benyomásainkat az alkotásokról. Érdekes volt eredeti műveken megfigyelni Gustav Klimt saját korában botrányt keltő ábrázolásmódját a fiatal lányokról, vörös hajú démonokról, különösképpen megfigyelni mindezt a kiállítás legismertebb képén, a Nuda Veritason. Klimt kortársaitól is számos rajzban, festményben gyönyörködhettünk. Szép példákat láthattunk arra is, hogy a szecessziós alkotásoknál a képkertet is a mű fontos részét alkotta.

A tárlatvezetés után egyénileg indultunk felfedező útra a kiállítás területén. Miután kellőképpen elfáradtunk a műalkotások megfigyelésében, az Aréna bevásárlóközpontba vettük utunkat, ahol a karácsonyi forgatagban nézelődtünk.
A hosszú nap után fáradtan, de élményekkel gazdagodva indultunk haza.