Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 Archívum

Őszi séta művészóriások nyomában Alkotónap Bécsben

2017.10.26.
Az Apor Művészeti Iskola Továbbképzős növendékei 2017. október 24-én tanulmányi kirándulásra indultak az európai kultúra egyik fellegvárába, Bécsbe.
Már a jó hangulatú buszozás közben ráhangolódtunk a várható élményekre, kis füzetkék, feladatlapok segítségével ismerkedtünk meg a felkeresendő műemlékekkel.
 
Az első megállónk a Kegelgasse és Löwengasse sarkán található Hundertwasser-ház volt. Lenyűgöző volt a szokatlan homlokzat, az ívek és hullámok, mesebeli oszlopok kavalkádja. Különösen tetszett a gyerekeknek a rengeteg fa és bokor (kb. 250 db!), melyek valóban organikussá varázsolják a mesebeli épületet.
 
A következő célpontunk Savoyai Jenő herceg csodálatos barokk palotája, a Belvedere volt. Az utód nélkül elhunyt herceg palotáját Mária Terézia vette meg, s itt helyezte el a Habsburgok művészeti gyűjteményét. Ma az Osztrák Nemzeti Galéria található itt. Gyönyörűek voltak az általunk kevésbé ismert osztrák festők remekei is, mi azonban a tárlat utolsó termeire koncentráltunk. A századforduló, századelő három korszakos zsenije, Klimt, Schiele és Kokoschka műveire. Gustav Klimt csodálatos arany képeit, fantasztikus szín és formagazdagságát, különleges kompozícióit lenyűgözve fedeztük fel. A képtárban kis feladatlap segítségével azonosítottuk be a legismertebb Klimt-műveket.
 
A kirándulás harmadik színhelye a Kunsthistorisches Museum, azaz a bécsi Szépművészeti Múzeum volt. Ebben a múzeumban lubickolhattunk a mesterművek látványában. Az Egyiptomi gyűjteményben az évezredes alkotások, a művészettörténet órákról ismert piramis sírok rekonstrukciója varázsolt el bennünket. Az Ókori görög és római gyűjteményben a csodálatos antik szobrok, kincsek, vázák mellett egy fantasztikus magyar nevezetesség, a Nagyszentmiklósi aranykincs megtalálása, vizsgálata, rajzolása jelentett óriási élményt.
A képtár termeiben egyik ámulatból a másikba estünk, Tiziano, Veronese, Tintoretto, Rubens, Dürer, Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velazquez festményei követték egymást a falakon. Nehéz volt válogatni, ki melyik kép előtt tölt több időt, melyik nagy mester festészeti stílusával ismerkedik meg jobban.
 
Hazafelé a buszon megosztottuk az élményeket, kitöltögették a tanulók a kis feladatlapokat.
Értékekben, élményekben gazdag, gondolatébresztő, közösségépítő kiránduláson vettünk részt.
Pintérné Gergics Ágnes