Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 Archívum

Afrika-alkotótábor

2017.07.02.
A június végi rekkenő hőségben a Fekete Kontinensre barangoltunk a művészet segítségével. Hatvan lelkes kis „Afrika-kutató”, nyolc pedagógus és öt segítő mentor diák kalandozott feladatról feladatra, mélyült el az önfeledt alkotásban.
 
Már a tábor első napján óriási volt az élmény, hisz a táborba érkező diákok beülhettek egy szafari autóba, pózolhattak maszáj harcossal és hűsölhettek a pálmafák árnyékában. Az afrikai díszleteket művészetis diákok és tanárok készítették el az utolsó iskolai napok egyikén.
A táborlakók négy csoportban váltották egymást az elefánt, flamingó, zsiráf és krokodil termekben, s mindenki készíthetett fantasztikus afrikai tárgyakat. Készültek maszkok és az alkonyati szavannát bemutató festmények, batikolt pólók és öröknaptárak afrikai állatok képével díszítve, poháralátétek és telefontokok állatmintával, autentikus ékszerek és tarisznyák, kerámia tálak és dobok, falapra alkotott festmények. Két különleges program is gazdagította a tábor hetét.
 
A keddi napon a Magyar Afrika Társaság képviselői és a Tanzániából származó, de már Magyarországon élő Serengeti Troupe dobosai érkeztek iskolánkba kiegészülve a Malawiból érkezett gitáros-énekes-dalszerző Agorossoval. Előadást hallgathattunk a Magyar Afrika Társaság munkájáról, majd a fergeteges dob és gitár előadás, eredeti afrikai táncok tanulása következett. Óriási élmény volt Afrikáról beszélgetni Afrika fiaival, ízelítőt kapni kultúrájukból.
 
A csütörtöki nap a szafari jegyében telt el. Buszokra szálltunk, s meg sem álltunk Balatonedericsig, ahol az Afrika Múzeumot látogattuk meg. Kalandoztunk a Mini Szafariban, találkoztunk a jellegzetes afrikai állatokkal: zebrával, tevével, struccal, bivallyal és Hululuval, a különleges bagollyal. Dr. Nagy Endre vadászati gyűjteményében elefántagyarok, oroszlán- és gepárdbőr, afrikai néprajzi tárgyak kápráztattak el bennünket. Balatonederics után Keszthelyre mentünk tovább, ahol egy fantasztikus terepasztalon vonatok és épületek sokasága, fantasztikus mini világ várt bennünket. A nap végén még egy izgalmas hajóút is várt ránk, a Hableány nevű hajó fedélzetén a Balatonon. A sikeres partraszállás után egy finom fagylaltot fogyasztottunk el a parton, majd élményekkel telve indultunk haza.
 
Pénteken a foglalkozások után a tanárok összesítették a diákok pontgyűjtő füzetében szereplő értékeléseket. A magaviselet, segítőkészség és a gyűjtőmunka eredményezett pontokat a táborlakóknak. A gyűjtőmunka lehetőségével élve számtalan izgalmas könyv, kép, afrikai tárgy, lego építmény érkezett a hét folyamán, s gazdagította a gyerekek – és tanárok – Afrikáról szerzett ismereteit.
 
A nap végén a táborlakók batikolt trikóban, ékszerekkel és dobokkal felfegyverkezve vonultak az aulába, ahol egy kiállítás keretében mutattuk be a héten készült alkotásokat. Meglepetésként a szülők számára közösen énekeltük el gitárkísérettel a KFT együttes Afrika című dalát. Végezetül a legsikeresebb – legtöbb pontot gyűjtő – táborlakókat jutalmaztuk ajándékokkal, majd egy közös fotó után elbúcsúztunk egymástól. Gazdag, eredményes, vidám és szeretetteljes volt ez a hét. Sokat alkottunk, sokat tanultunk játszva, kicsit közelebb kerültünk Afrika titkainak megfejtéséhez.