Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 Archívum

Alkotónap- A szépség a részletekben lakozik-Esztergom fotós szemmel

2016.10.16.
Az Alapfokú Művészetoktatás 5. és 6. évfolyamos, valamint továbbképzős diákjai számára szerveztünk október 15-én rendhagyó kirándulást Esztergomba.
Rendhagyó volt ez a csodálatos, napsütéses októberi szombat, mert egy gyönyörű történelmi városunkat, egy országos gyűjtőkörű múzeumot látogattunk meg, de nem passzív szemlélőként, hanem a programok aktív alakítójaként.
Esztergomba érkezve első utunk a Keresztény Múzeumba vezetett. Csodálatos, felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat, a magyar és az európai középkor festészeti, szobrászati emlékeit, a későbbi művészettörténeti korszakok szakrális remekműveit csodálhattuk meg. Nem voltunk azonban tétlenül nézelődő múzeumlátogatók.
 
Fordított tárlatvezetésen vettünk részt, azaz mi mutattunk be a helyszínen forgatott kisfilmjeinkkel egy-egy nevezetes műtárgyat. Volt diáktársunk, aki nem kisebb mester, mint Leonardo da Vinci bőrébe bújhatott. Mások az egyszarvú unikornis természetrajzát, vagy éppen Balassa Bálint egyetlen hiteles portréját mutatták be. Szent Erzsébet alakját is felidéztük Liezen-Mayer Sándor festménye segítségével.
 
A múzeumi kaland után a Mária Valéria híd mellett, a Duna partjánál fogyasztottuk el a szendvicseinket, majd Esztergom egyik különleges turisztikai élményét fedeztük fel, a középkori Macskalépcsőn vagy Macskaúton, amely a Bazilikát és a Várat köti össze a Víziváros hangulatos Berényi Zsigmond utcájával, sétáltunk fel a várhegyre.
 
A Bazilika csodálatos belső tereit egy sétálófüzettel derítettük fel, megcsodáltuk a gyönyörű, reneszánsz Bakócz-kápolnát is. Fotós sétánk során igyekeztünk a Várhegy és a város történelmi arcait, a különleges építészeti részleteket, természeti szépségeket is megörökíteni.
 
Az alkotónapon készült fotókat és kisfilmeket a félévzáró kiállítás keretében szeretnénk majd bemutatni.