Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 Archívum

Domonkos szentek

2016.10.09.
A Domonkos rend 800 éves jubileuma alkalmából hirdetett művészeti pályázatot a Rend „Domonkos szentek” és „Domonkosok ma” témában. Lehetett pályázni rajz, festmény kategóriában, valamint irodalmi alkotással, fotóval, filmmel és képregénnyel.
A győri Apor Művészeti Iskola diákjaival a Rend Szentjeinek életét tanulmányoztuk, képzőművészeti alkotásokon jelenítettük meg őket. Az elmúlt tanév végén küldtük el a legszebb munkákat a pályázatra, s legnagyobb örömünkre a jelen tanév elején érkezett a hír, hogy két növendékünk is helyezést ért el.
 
Krankovits Diána Fatime 12. A osztályos tanuló egy nálunk kevésbé ismert szent, Porres Szent Márton, (1579-1639) történetét dolgozta fel. Porres Szent Márton egy spanyol nemes és egy volt fekete rabszolganő törvénytelen gyermekeként jött a világra. Orvoslást tanult, a szegényeket, elhagyatottakat gondozta, nagy barátja és védelmezője volt az állatoknak is. Sötét bőre miatt eleinte csak szolgálónak fogadták be a domonkosok, imádságos élete jutalmául azonban idővel mégis a rend soraiba léphetett. Védőszentje többek között a társadalmi igazságosságnak, a meszticeknek, a kocsmárosoknak, a borbélyoknak, az egészségügyi dolgozóknak. Ünnepe november 4.
 

Krankovits Diána Fatime alkotásán Porres Szent Mártont imádkozás közben, egy általa megmentett és gondozott kutya társaságában ábrázolta. Diána munkája a zsűri döntése alapján 1. helyezést ért el.
 
Murvai-Kiss Gertrúd A.5. osztályos tanuló alkotásán Árpád-házi Szent Margitot (1242-1270) ábrázolta. IV.Béla király lánya 10 évesen költözött a Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba, s 12 évesen tett fogadalmat a Domonkos rendben. A Krisztussal való azonosulás útja számára Krisztus szegénységének és alázatosságának utánzása volt: visszautasította a királylányi státusszal járó kiváltságokat, és a nővérek szolgája akart lenni, mindenki között utolsó. Ez az alázat, és a betegek semmitől vissza nem riadó szeretetteljes szolgálata volt az, ami leginkább nővértársai szívébe vésődött, ünnepe január 18.
Murvai-Kiss Gertrúd rajzán a kolostori cellája padlóján térdelő, imádkozó Szent Margitot látjuk, mellette a tisztaság fehér virágával. Gertrúd alkotásával 3. helyezést ért el.
 
A pályázat ünnepélyes díjkiosztójára a jubileumi rendezvény második napján, október 7-én került sor Kőszegen. A kőszegi Jézus Szíve plébániatemplomban Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország pápai nunciusa volt a délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa, majd az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Domonkos Nővérek által fenntartott általános iskola, gimnázium és kollégium dísztermében került sor a pályázat értékelésére.
Nagy öröm volt számunkra a pályázatra történő felkészülés, a részvételi lehetőség a Domonkos rend alapításának nyolcszázadik évfordulója alkalmából kezdődött ünnepségsorozaton Kőszegen.
Pintérné Gergics Ágnes felkészítő tanár