Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 Archívum

Művészeti iskolások Csontváry nyomában a Napúton

2015.12.12.
Kulturális kalandra indultunk - az Apor Művészeti Iskola tanárai és továbbképzős diákjai – 2015. december 12-én Budapestre.
A gyönyörű budai Várhegyre a királylépcsőn kapaszkodtunk fel, majd miután néhány fotót mindenki készített az elénk táruló panorámáról, a volt Honvéd Főparancsnokság épületéhez érkeztünk a Dísz térre. Itt kapott helyett Csontváry Kosztka Tivadar festőművész átfogó életmű-kiállítása A MAGÁNYOS CÉDRUS – CSONTVÁRY GÉNIUSZA címmel.
A tárlatot múzeumpedagógiai foglalkozás keretében tekintettük meg. A képek időrendben, a fény ábrázolásának problémáját kiemelten kezelve következtek egymás után. Csontváry saját művészi fejlődését, alkotói pályáját Napútnak nevezte. Rácsodálkoztunk a korai rajzokra és festményekre, itt még többen közülünk az „ilyet én is tudok” érzését fogalmazták meg. Aztán ahogy haladtunk előre az életműben, és a fantasztikus színek, zseniális kompozíciók sorra kerültek elénk, diákok és tanárok egyetértettünk a festő zsenialitásában, újító merészségében. Az óriási méretű főművek – a Taormina, a Baalbek és a Mária kútja – előtt még a legjobb beszédű gimnazistáinknak is elállt a szava. Óriási élmény volt a kiállítás, a diákok már a képek között sétálva eldöntötték, az egyik hatalmas vászon másolatát elkészítik az iskolában, hogy megoszthassák az élményt az otthon maradott társaikkal.
Rövid pihenés - séta és étkezés – után a nap második nevezetessége következett, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában a történelmi festészet remekműveit néztük meg szakmai vezetés keretében. Madarász Viktor, Székely Bertalan és Benczúr Gyula alkotásait megcsodálni nem volt kisebb élmény, mint a Csontváry-kiállítás. A többrétegű, mély történelmi üzenet megfejtése és a bravúros festői, technikai tudás lenyűgözött bennünket. A nap végén még rövid sétát tettünk a Várban, majd kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel, szépséggel gazdagodva indultunk haza. A tanulmányi kirándulás költségeinek nagyobb részét az iskola biztosította a résztvevőknek. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az élménynek!
Pintérné Gergics Ágnes